Trorječno geslo iz naslova ili prevedeno – brže, više, jače olimpijski je moto već 100 godina. No što je s njim na ovim Igrama?

Simone Biles i Novak Đoković… Dva imena prepoznatljiva svugdje u svijetu. Rekorderi i face u svojim sportovima, a na najvećem i najposebnijem natjecanju u sportskom svijetu uz njih se od ovih dana veže riječ odustajanje.

Piše: Ivana Soldo | Bild.ba

Naravno da je mentalno zdravlje važno i naravno da je odlično da oni, kao osobe s toliko utjecaja u svijetu na to upozoravaju svojim primjerom, ali ODUSTAJANJE NA OLIMPIJSKIM IGRAMA?

U koliko lošem stanju su zapravo kada su u stanju odustati od Olimpijskih igara?

Ne znam, niti mogu znati što se točno odvija u njihovim glavama, ali Simone Biles je odustala nakon prvog skoka u ekipnom finalu, a Novak Đoković nakon izgubljenog polufinala pa danas i meča za broncu odustao je od borbe za medalju u mješovitim parovima.

Možda su i Biles i Đoković, a vjerujem da jesu, bar se konzultirali s ostatkom ekipe/para, ali se ne mogu oteti dojmu da ovo nije u duhu fair-playa.

Nisu oni jedini primjeri pogotovo ne u posljednje vrijeme, ali su najaktualniji.

Sada ne pišem kao novinarka jer se ne mogu truditi biti objektivna u ovom trenutku. Ovo pišem kao ona djevojčica koja otkad zna za sebe obožava Olimpijske igre i koja prati koji god sport TV kuća u tom trenutku odluči prenositi jer su OI vrhunac i težnja (skoro) svakog sportaša i (skoro) svakog sportskog ljubitelja. Pitam se je li moguće da se ovo dogodilo i što to znači za budućnost sporta?

Neki će reći i oni su samo ljudi, imaju svako pravo odustati. Naravno da su ljudi i naravno da imaju pravo odustati, međutim ako se takve sportske veličine ne mogu nositi s pritiskom onda što nam budućnost sporta nosi?

Gubi li sport u potpunosti svoj smisao?

Istina je da su ove OI po mnogočemu “nakaradne”. Od strane zemlje domaćina su čak i nepoželjne što se moglo osjetiti na više primjera, ali riječ odustajanje i Olimpijske igre jednostavno ne idu u istu rečenicu. Ili je ovo neka nova era u kojoj nema mjesta za nas vjerojatno pomalo i razmažene romantičare?

Bild.ba

Previous articleMr. No Good
Next articleNeobičan termin važne utakmice Hrvatske i Rusije